Inimese toitumisharjumustele pannakse alus lapsepõlves. Ebapiisav, tasakaalustamata ja/või ühekülgne toitumine varases eas avaldab tervisele mõju kogu ülejäänud elu.
Uuringu „Toidujäätmete ja toidukao teke Eesti kodumajapidamistes ja toitlustusasutustes, 2014“ tulemused näitasid, et koolide toitlustamisel tekitatud toidujäätmetest moodustab suure osa toidukadu (74%). Toidukao tekke peamiseks põhjuseks lasteasutustes on laste poolt järgi jäetud toit ning toitlustamise lõpus alles jäänud valmistoit.
Tartumaa Omavalitsuste Liit koostöös Tartumaa toiduhariduse juhtgrupi ja EMÜ Mahekeskuse ning Tartu Biotehnoloogia Pargiga on ellu kutsunud arenguprogrammi “Koolipere toidutargaks”, et tõsta õpilaste, kooli köögipersonali, õpetajate, juhtkonna ja lapsevanemate teadlikkust tervislikust toitumisest, toidujäätmete ja toidukao vältimise ja vähendamise võimalustest ning toiduhariduse olulisusest.
Elva vallas osalevad „Koolipere toidutargaks!“ projektis pilootkoolidena Konguta ja Puhja kool. Projekti raames nähakse ette koolitused, seminarid ja praktilised tegevused.
Projekt kestab 5 kuud 2024/2025õppeaastal ja selle tulemuseks on koolipere liikmete kujunemine teadlikuks toitujaks, süsteemne tegelemine toiduharidusega koolis ning toiduraiskamise vähendamine.